Skrivsemester på Bastuskär

Skriva

Ja, skrivsemester har det varit. Inte en semester från skrivandet, utan till. I nästan en hel vecka har jag haft ynnesten att dela skrivartid tillsammans med två andra som skriver. Jenny Green, som jag lärde känna på Skurups folkhögskola då vi gick skrivpedagoglinjen, och Mikael Berglund, författare till Ett föremåls berättelse om obesvar bildade tillsammans med mig en trio vars tillvaro flöt mellan god mat, samtal, samröre med havet och inte minst skrivande. Det är något speciellt med att tillbringa så många dagar tillsammans, utan andra ramar än att vi alla vill skriva. Och att kunna göra det, och att kunna bolla våra idéer och tankar med varandra. Det finns inte riktigt ord för det. Ynnest är ett bra, det kommer nära. Lyx är ett annat. Flytande tillvaro.

Vi var på helt olika stadier i våra processer, så till den grad så att det nästan var komiskt. Jag var precis i slutskedet på min, genomförde de sista redigeringarna, slipade på ett följebrev och började så småningom på mitt nya, mellanprojektet som handlar om farfar. Om det nu är ett mellanprojekt, vi får se. Mikael har precis påbörjat en ny bok, halvt om halv tankarna kvar i den senast färdigskrivna (vars miljö hittade motsvarigheter i miljön runtomkring ön). Jenny skriver vidare på det projekt hon började förra sommaren, och passade också på att skriva en novell. Men just att det var så olika, gjorde det kanske också lättare att hjälpa varandra. Det var skönt att kunna byta fokus mellan de olika planen, och påminnas om dem.

Det var också skönt att bara få vara en skrivande person. Att inte inneha ledarroll, lotsa andra, utan få vara i mitt egna. Bland vänner. Det behöver man också, särskilt kanske, när ens roll ofta är att hjälpa andra. Och att göra det tillsammans. Var ensamma tillsammans. Vara i sina egna skrivande världar, fast tillsammans. Kunna gå in och ut ur dem, glida mellan.

Hur ser din skrivsemester ut?

 

Författare vid årorna Författare vid årorna Karon Soledgåång för femtioelfte gången, det blir aldrig gammalt Årtag Mikael fotar Jenny på havsklippan