Om Mina Widding

20150114_Mina Widding skrivpedagog

Hej! Jag tänkte skriva några rader om mig själv här, för dig som är nyfiken på vem det är som håller kurser och workshops, eller vem du lägger ditt manus i nävarna på.
Jag har skrivit sedan jag var liten. Berättelser, dikter, you name it. Efter gymnasiet gick jag Skrivarlinjen på Wiks folkhögskola, och lärde mig mer grundläggande om skrivandets hantverk och mitt egna skrivande. Jag fortsatte och skrev klart mitt första prosadiktsmanus på Tärna folkhögskola några år därefter.

I avsaknad av de textsamtal som jag lärt mig att uppskatta under dessa skrivarkurser, startade jag min första skrivgrupp i Göteborg. Vi läste varandras texter och gav respons under flera år.

2012 hade jag återvänt till Umeå och var lite mer inne på textilier och design, något som också alltid följt mig. Men efter en förfrågan från ABF om jag inte ville hålla kurser i ”något kreativt” var det ändå skrivandet min tanke gick till först. När jag sedan fick uppdraget att dra igång ”Skriv för livet”, självbiografiskt skrivande för seniorer och kände att jag var inne på rätt spår sökte jag till Skrivpedagoglinjen på Skurups folkhögskola, och kan alltså numera titulera mig skrivpedagog. Genom åren har det blivit många kurser, både med flera träffar under en hel termin, kortare varianter som helgkurser, förutom de workshops och föreläsningar jag hållt både här i Umeå med omnejd och nere i Göteborg.

Jag finner en enorm tillfredsställelse i att få vara omkring så många skrivande människor. Det ger mig energi, även till mitt egna skrivande, som ständigt pågår och är ett evigt lärande i sig själv.

Jag läser också en hel massa, och när jag har tid lägger jag upp recensioner, eller reflektioner, på min blogg: Widdings bibliotek >>  men mest aktiv är jag kanske på instagram, med mitt läsande: @widdings_bibliotek

BYGGNADS KULTURSTIPENDIUM FÖR LITTERATUR 2015

IMG_20150512_153712

Juryns motivering:

Skrivpedagogen Mina Widding får Byggnads kulturstipendium för att resa till  mindre orter  i Norrland för att inspirera äldre till att skriva om sina liv. Stipendiet går till att bekosta en skrift med livsberättelser och fotografier.

Här kan ni se mer info och gruppbilden med självaste Stefan Löfven! >>

ABF VÄSTERBOTTENS KULTURSTIPENDIUM 2013
abf_kulturstipendium2013

Juryns motivering:

Mina Widding är en cirkelledare som verkar inom folkbildningsarbetet genom flera skrivarcirklar som exempelvis ”Kreativt skrivande”, ”Skriva med hjärtat”, ”Skrivarverkstad och inspiration” samt ”Skriv för livet”, där vi tycker det är särskilt roligt att den en gång startade i ABF Umeåregionen. Genom sin entusiasm, sin energi och sin förmåga till att lyssna vägleder hon deltagarna att enskilt och i grupp förfina sina berättarröster, samtala om skrivandet och hur de ska utmana sig själva längre än vad de från början trodde var möjligt.

Mina Widding är en mångfacetterad kreatör, poet och inspiratör med glimten i ögat och skrivandet i blodet och hon är en mycket omtyckt ledare i ABF Umeåregionen, såväl i de fria grupperna i medlemsorganisationen där hon också föreläser i olika teman.